• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İstanbul Denver Gelişim Test ve Eğitim Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

0-6 Ay Arası
Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taranması
12-18 Ay Arası
Riskli Bebekler ve Gelişimsel Gerilik Olduğundan kuşkulanılan işlevlerde
02-03 Yaş Arası
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri
05-06 Yaş Arası
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu

Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocukluk gelişim safhalarında yaşanan problemler çocukta davranım bozukluğuna neden

olabilmektedir. Peki nedir bu gelişim safhaları:

Erken çocukluk-güven duygusu

Erken çocukluk-bağımsızlık duygusu

Okul öncesi-girişkenlik duygusu

Okul çağı-Çalışma duygusu

Ergen-kimlik duygusu

SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI:

Alt ıslatma,kekemelik,parmak emme,uyku ve yemek bozuklukları,çalma,yalan

 söyleme,bağımlılık,korkular,

saldırganlık,sürekli kuralları çiğneme,okuldan kaçma.

     Davranış bozuklukluğu çocuğun ruhsal sorunlarının davranışa aktarması sonucu ortaya

çıkar. Davranış bozukluğu olması için o davranış yaşına uyuyor mu,yoğunluğu nedir,sürekli

mi,cinsel rol beklentisine uyuyor mu bakılır.

Davranış bozukluğu oldukça sık görülmektedir. Ergenler arasında görülme sıklığının %15e

kadar yükseldiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.Çocuklarda yıkıcı davranım

bozukluğu ilk belirtiler 5-6 yaşlarında olur ve genelde 10 yaş civarında belirgin hal alır.

Dikkat eksikliği,hiperaktivite bozukluğu,öğrenme bozukluğu,zeka geriliği,madde bağımlılığı

ve duygusal pronlem yaşayan çocuklar risk altındadır.

Koruyucu faktörler ise, üstün zekalı olma,sosyal becerisinin yüksek olması,davranım

bozukluğu olmayan arkadaş çevresinin olmaı,yüksek benlik saygısı,ailenin desteği.

Davranış Sorunları olan Çocukları Tedavi Edelim

Yıkıcı davranım bozukluğu olan çocuklar büyük oranda tedavi edilebilirler. Çocukta agresif

davranışlar dikkate alınmalıdır; her çocuk yaptığı davranışta mesaj veriyordur. Aile-okul-

psikolog üçlemesi çocuğun yıkıcı davranım bozukluğunu azaltmaktadır.

Psikolog Danışma
Aidat Borcu Sorgulama
Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ekremculfa@gmail.com
- Mavi Balina Oyun Değil Tuzak -
01/03/2018

-        Mavi Balina Oyun Değil Tuzak -

Aile Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa Yorumladı Konuyla İlgili İletişim Telefonu 0533 373 81 23  Mavi balina oyun değil tuzak!

Sanıldığı gibi oyun olmayan ve kullanıcılara tehdit yoluyla sadist görevler veren Mavi Balina’ya karşı bir türlü önlem alınamıyor.

 

 

Masum bir oyun gibi internet ortamında hızla yayılan ve özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike haline gelen Mavi Balina, dünyada yüzlerce çocuğun intihar etmesine yol açarken, Türkiye’de de üç çocuğun ölümüne sebep oldu. Teknoloji Uzmanı Said Ercan ve Uzman Pedagog Dr. Ekrem Çulfa, gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

Dünya genelinde hızla yayılan ve yüzlerce çocuğun intihar etmesine sebep olan Mavi Balina, ülkemizde de üç çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu. Sanılanın aksine bir oyun olmayan Mavi Balina, tehdit ve zorlama yoluyla kullanıcılarına çeşitli sadist talimatlar veriyor. İnternet korsanları tarafından yönetilen Mavi Balina, kullanıcılarına 50 görev vererek kendisine, çevresine zarar vermesini istiyor. Verilen görevlerin sonunda adeta hipnoz olmuş kullanıcılarını son olarak intihara sürüklüyor. Sanal bir tuzak haline dönen Mavi Balina’ya karşı hiçbir önlem alınamayacağını söyleyen uzmanlar, anne ve baba denetiminin önemli olduğunu aktardı.

 

SONUNDA ÖLÜM OLAN BİR TALİMATLAR LİSTESİ”

Mavi Balina hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Teknoloji Uzmanı Said Ercan, “Oyun diyerek biz de bir algının oluşmasına hizmet ediyoruz. Mavi Balina aslında bir oyun değil, sonunda ölüm olan bir talimatlar listesi. Mavi Balina’nın hedef kitlesi 20 yaş altındaki gençler ve bu yaş grubundaki bireylerin karar verme mekanizmaları halen gelişmemiş. Biz yetişkinler teknolojiye karşı daha dikkatliyiz. Fakat bu nesil adeta teknolojinin içine doğdu ve teknolojiyi bizden daha farklı yaklaşıyorlar. Her yeni gelişmeyi bilmek, sonuna kadar görmek istiyorlar. Mavi Balina bir dalga halinde yayıldı ve çocuklarda müthiş bir merak uyandırdı. Çocuklar, ‘Ben bunu oynarım ve intihar etmem’ diye düşündü. Şimdi de intiharlar çoğaldı” şeklinde konuştu.

 

“ÇOCUKLAR İNTİHARI REDDEDEMİYOR”

Said Ercan, çocukların hacker’lar tarafından tehdit edildiğini belirterek, ”Mavi Balina’da çocuklara talimat gönderen kişiler hacker. Çocukların kullandıkları bilgisayardan kameralarını açarak çeşitli görüntüler alıyor, bilgisayarında yaptığı işlemleri rapor ediyor. Sonuç olarak çocuk, kendisini bu kadar tanıyan birisi karşısında çözülmeye başlıyor, korkuyor ve ne yapacağını bilemiyor. Birçok talimatını yerine getirdikten sonra çocuk son talimatı, yani intiharı reddedemiyor. Bizim için çok dehşet verici bir durum olsa da çocuk için oyun haline geliyor. Mavi Balina, DeepWeb denilen internetin kara deliğinden yayılan bir virüs” ifadelerini kullandı.

 

“MAVİ BALİNA, BİR İNTERNET TUZAĞI”

Uzman Pedagog Dr. Ekrem Çulfa, Mavi Balina’nın bir internet tuzağı olduğunu belirterek, “Ne yazık ki çocuklarımızı, gençlerimizi biz kendi ellerimizle bu tuzaklara itiyoruz. Teknoloji çağında bir çocuğu bilgisayar, telefon, internet, sosyal medya gibi şeylerden uzak tutmak mümkün değil. Bu yüzden sosyal medyayı, oyunları, telefonları kötülemek yerine doğru olanı çocuklarımıza göstermemiz lazım. Çocuğumuzu teknoloji kullanırken kontrol etmezsek onları kendi ellerimizle tuzaklara itmiş oluruz. Günümüzdeki en büyük tuzak da Mavi Balina. Hiçbir şey bir çocuğun, bir gencin hayatından daha önemli değil” açıklamalarında bulundu.

 

AİLENİN ÇOCUKLARIYLA İLGİLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Çulfa, ailenin çocuklarıyla ilgilenmesinin çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Yeterince ailelerinden ilgi alaka görmeyen çocuklar, ilgi çekmek, takdir görmek ve kendini başarılı hissetmek için Mavi Balina gibi teknoloji tuzaklarına yönelebiliyorlar. Ailelere düşen, çocuklarına daha fazla vakit ayırmak ve onlarla ilgilenmektir. Çocuklarında kötü alışkanlık, internet, telefon oyun bağımlılığı, hızla içe kapanma, sosyal yetkinliğini yitirme gibi herhangi bir anormal durum gördüklerinde, ebeveynlerin çocuklarıyla bunun nedenlerini konuşması gerek. Eğer sorun var, bir türlü düzelmiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalılar” dedi.

GERÇEK HAYATTAN UZAKLAŞTIRIYOR”

Teknoloji Uzmanı Said Ercan, “Mavi Balina’ nın gerçek amacı yaşamı sanallaştırmak. Çocuk gerçek ölümden, gerçek hayattan uzaklaşarak, sanal bir dünyada talimatları gerçekleştirdiğini düşünüyor. Aslında çocuklarımız yıllarca oynadıkları oyunlarla bu duruma hazırlandı. Oynadıkları oyunda talimatlarla ilerleyerek oyunları bitiren çocuklar, söz konusu durumda da talimatlar sonrasında hayatına son veriyor. Mavi Balina, dünya çapında birçok ölüme sebep oldu ve ne yazık ki herhangi bir önlem alınamıyor” diyerek, ailelerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

 

http://milligazete.com.tr/haber/1507856/mavi-balina-oyun-degil-tuzak

 

MYLİFE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK  VE KOÇLUK MERKEZİ : 0505 767 58 85



1033 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 22/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar - 13/08/2022
İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçl
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Bazı İnsanlar Neden Hayattan Asla Memnun Olamazlar ? - 19/07/2022
Bazı insanların hayattan neden memnun olmadığına dair şaşırtıcı psikolojik araştırmalar ve bilimsel sonuçlar var… Bu çok iyi bir haber!
Uluslararası Çalışmalar Yapmış, Psikoloji ile doğrudan ilgilenmeyen kişilerin bile tanıdığı dünyaca - 14/07/2022
Amerika’ lı bir psikolog olan Goleman aynı zamanda 12 yıldır New York Times’a davranış ve bilim konuları üzerine yazılar yazmaktadır. Psikoloji, eğitim, bilim, ekolojik kriz ve liderlik üzerine yazılmış 10 adet kitabı bulunmaktadır. Özellikle ‘duygu
Sosyal Medya Kullanımı İlişki Sorunlarına Sebep Oluyor mu ? - 25/06/2022
Hızla teknoloji çağına ayak uydurduğumuz bugünlerde hayatımızın her alanında yer alan akıllı telefonlarımız, bilgisayar ve tabletlerimiz sayesinde bütün dünyaya artık bir tık kadar yakınız. Hal böyle olunca günümüzün ciddi bir oranını da bu teknoloj
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam109
Toplam Ziyaret210863
Köşe Yazıları Köşe Yazarları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 546 9324624
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Klinik Psikolog Gülten DEMİRDÖVEN
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

sevdadiyarı şiirterapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

sinem sayışman05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Olmanın Orijinal Otantikliği: Özbenlik, Özgüven ve Özfarkındalık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam Koçu Aile Koçu istanbul Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÜLTEN DEMİRDÖVEN

35 Yıllık Tecrübeden Faydalanın Randevu Telefonlarımız: 0216-3476003 ve 0533-3738123

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

Bağımlılık deyince sigara,internet,alkol ve madde bağımlılığı aklıma geliyor. Gelişen

teknoloji ile hayatımıza bir çok yönden kolaylaştırma gelirken diğer yandan yeni riskler

 zararlarıda gelmiştir. Teknoloji çağında internet,sosyal medya araçları,bilgisayar,cep telefonu

 gibi yeni gelişmeler vazgeçilmez hale gelmiştir. Her yaşya görülen bu bağımlılık özellikle

12-18 yaş grubu açısından büyük önem taşır. Bu dönemde bireylerin ailelerinden uzaklaşıp

daha çok arkadaş gibi çevreye yönelmesi bağımlılığı tetiklemektedir. İletişimi artırmak,bilgi

paylaşımını kolaylaştırmak gibi yararları olmasının yanında işyeri ve okul performansının

düşmesi,uyku bozukluğu,internetin olmadığı hayatın getirdiği sıkıcı hayat düşüncesiyle

oluşan insanlarda fiziksel anlamda uzaklaşma görülmektedir. Özellikle okul çağında sık 

görüldüğü için öğrencilerin oldukça ruhsal ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü

yönde etkileyerek akademik başarılarını da düşüne  aşırı internet/bilgisayar kullanımı bireyin

hem akademik hem de kişisel gelişimini negatif yönde etkilemektedir.

Ülkemizde bireyler eğlenmek,duygusal gereksinimlerini gidermek,sorunlarından

uzaklaşmak,heyecan aramak,gruba dahil olmak için madde/sigara kullanmayı denerler.

Bağımlılıkta Bazı Belirtiler:

  • İstenen keyfin alınabilmesi için internet kullanım süresinin artması
  • Bunaltı
  • İnternette neler olduğu hakkında takıntılı düşünceler
  • İnternet kullanımını bırakmak isteme fakat boşa giden çabaların eşlik etmesi
  • İnternet kullanımı ile boş zamanları değerlendirememe
  • İnternet kullanımı ile randevulara geç kalma

Bağımlılığa Neden Olan Bazı Etmenler:

  • Alkolizm,sigara bağımlılığı aileden model alınarak başlamaktadır 
  • Aile içi sorunlar-çatışmalar bireyi bağımlılığa sürüklemektedir. 
  • Ailenin çocuğa karşı aşırı katı tutumu,evlilik çatışmaları,boşanmış aileler
  • Göç etmek pek çok sorunu beraberinde getirdiği gibi bağımlılığa da neden olmaktadır. 

ÇOCUKLARIMIZI BAĞIMLILIKTAN KORUMALIYIZ AMA NASIL?

Tedaviyi özellikle çocuğun istemesi, tedavi süresince anne ve babanın da katılması gerekiyor.

 Tedavi kişinin maddeyi bırakmasını,sosyal hayata geri dönmesini,kendini keşfetmesini

sağlar. Kişinin psikoloğu ile işbirliği yapması da tedaviyi hızlandırmakta ve başarı oranını

arttırmaktadır. Çocuğun hayatını organize etmek gerekir.Kişinin sorumluluğu üstlenmesini

sağlamak,seçenekleri daraltmak bağımlı kişinin tedaviye gitmesini sağlar.

Bağımlılıkta Yapılması Önerilenler:

  • İnternet kullanımını zıt saatlere kaydırmak
  • Dış durdurucular kullanmak
  • Hedefler belirlemek
  • Boş zaman etkinliği koyma
  • Aile terapisi
  • Çocuğun olumsuz duygularını dışa vurmasına teşvik etmek
  • Ailelerin daha çok çocukla zaman geçirmesi
  • Bilgi için arayınız: 0544-724 3650

 

 

Çocuk Ergen ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Çocuk Ergen Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Hava Durumu
Saat