• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İstanbul Denver Gelişim Test ve Eğitim Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

0-6 Ay Arası
Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taranması
12-18 Ay Arası
Riskli Bebekler ve Gelişimsel Gerilik Olduğundan kuşkulanılan işlevlerde
02-03 Yaş Arası
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri
05-06 Yaş Arası
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu

Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocukluk gelişim safhalarında yaşanan problemler çocukta davranım bozukluğuna neden

olabilmektedir. Peki nedir bu gelişim safhaları:

Erken çocukluk-güven duygusu

Erken çocukluk-bağımsızlık duygusu

Okul öncesi-girişkenlik duygusu

Okul çağı-Çalışma duygusu

Ergen-kimlik duygusu

SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI:

Alt ıslatma,kekemelik,parmak emme,uyku ve yemek bozuklukları,çalma,yalan

 söyleme,bağımlılık,korkular,

saldırganlık,sürekli kuralları çiğneme,okuldan kaçma.

     Davranış bozuklukluğu çocuğun ruhsal sorunlarının davranışa aktarması sonucu ortaya

çıkar. Davranış bozukluğu olması için o davranış yaşına uyuyor mu,yoğunluğu nedir,sürekli

mi,cinsel rol beklentisine uyuyor mu bakılır.

Davranış bozukluğu oldukça sık görülmektedir. Ergenler arasında görülme sıklığının %15e

kadar yükseldiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.Çocuklarda yıkıcı davranım

bozukluğu ilk belirtiler 5-6 yaşlarında olur ve genelde 10 yaş civarında belirgin hal alır.

Dikkat eksikliği,hiperaktivite bozukluğu,öğrenme bozukluğu,zeka geriliği,madde bağımlılığı

ve duygusal pronlem yaşayan çocuklar risk altındadır.

Koruyucu faktörler ise, üstün zekalı olma,sosyal becerisinin yüksek olması,davranım

bozukluğu olmayan arkadaş çevresinin olmaı,yüksek benlik saygısı,ailenin desteği.

Davranış Sorunları olan Çocukları Tedavi Edelim

Yıkıcı davranım bozukluğu olan çocuklar büyük oranda tedavi edilebilirler. Çocukta agresif

davranışlar dikkate alınmalıdır; her çocuk yaptığı davranışta mesaj veriyordur. Aile-okul-

psikolog üçlemesi çocuğun yıkıcı davranım bozukluğunu azaltmaktadır.

Psikolog Danışma
Aidat Borcu Sorgulama
Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ekremculfa@gmail.com
GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI NELERDİR?
27/03/2022
GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI NELERDİR?


GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI NELERDİR?
Bu yazımızda kendimizi kötü hissettiğimizde yapabileceklerimiz nelerdir?, Psikolojik dayanıklılık kavramının tanımı ve alt boyutları nelerdir?, Psikolojik dayanıklılığımızı arttırabilmemiz öneriler nelerdir?, Stres ve zorluklar karşısında neler yapabiliriz? … gibi konulara değineceğim.
Prof. Dr. Ekrem Çulfa
Prof. Dr. Ekrem Çulfa
Bu yazımızda kendimizi kötü hissettiğimizde yapabileceklerimiz nelerdir?, Psikolojik dayanıklılık kavramının tanımı ve alt boyutları nelerdir?, Psikolojik dayanıklılığımızı arttırabilmemiz öneriler nelerdir?, Stres ve zorluklar karşısında neler yapabiliriz? … gibi konulara değineceğim.

Psikolojik dayanıklılık son yıllarda pozitif psikoloji çalışmalarındaki kavramlardan biri olarak, koruyucu ruh sağlığı alanında dikkat çeken bir değişkendir. Yaşanan önemli travmalar ve yaşam olayları sonrasında ruh sağlığının korunmasında, iyileştirilmesinde ve bireyin yaşantısına devam edebilmesinde önemli rol oynayan bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Kobasa (1982) “güç ve stresli yaşam olayları karşısında dirençli tutum ve davranış gösteren insanların bazı ortak özelliklere sahip olduğunu” belirtmektedir. Değişime açık olma, olayların denetiminin elinde olduğuna inanma, diğer yaşamsal alanlara odaklanabilme ve kendini verebilme şeklinde izlenen bu dirençli tutum, bireyin önemli yaşam olayları sonrasında daha çabuk toparlanabilmesine olanak veren psikolojik dayanıklılık olarak adlandırılmaktadır. Psikolojik dayanıklılık; bireylerin zorlayıcı ve stresli yaşam olaylarının, travmatik ve risk içeren durumların üstesinden gelmelerini sağlayan bireyin sahip olduğu olumlu psikolojik kapasite ve zaman içinde bireysel ve çevresel etkilerle geliştirilebilir bir özellik olarak tanımlanabilir. Kalıcı ve bireye özgü bir özellik olmaktan ziyade, zamanla öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir davranış örüntüsü olarak ele alınabilir.

Psikolojik dayanıklılığı yüksek bireyler, davranışsal sorumluluklarının bilincinde olan, bunun sayesinde yaşamda değiştirebilecekleri alanlar konusunda denetimlerinin olduğunu düşünen ve kendilerini etkinliklerinin olabileceği alanlara verebilen bireylerdir. Psikolojik dayanıklılık, birbiriyle ilişkili bir biçimde işleyen üç alt boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar; kontrol, bağlanma ve meydan okuma şeklinde ele alınmaktadır. Psikolojik dayanıklılığın bağlanma alt boyutu; bireyin aile ve sosyal çevresindeki ilişkilere ve ilgili değerlere katılması, diğer insanlarla bağlantıda olma durumudur. Bireyin yaşamda farklı alanlara ilgi duyması ve devam eden yaşam olaylarına dahil olabilme; yaşamda anlam ve amaç duygusu ile birlikte kişinin kendisinin farkında olmasını içerir. Kontrol boyutu; bireyin yaşamda başına gelen zorlu yaşam olaylarına rağmen güçsüz ve çaresiz hissetmek yerine yaşamında denetim sahibi olabileceğine inanması ve seçim yapabilme beceriyle birlikte bu yönde davranabilmesini içerir. Meydan okuma boyutu ise yeni deneyimlere açık olabilme, değişimi ve yeniliği bireysel gelişim için fırsat olarak görebilmeyi ve kendine güvenmeyi ifade etmektedir. Meydan okuma ayrıca diğer insanlarla bağlantıya geçerek çevreyle etkileşimde olmayı, yaşamda etkin olmayı ve değişik deneyimlerden öğrenmeyi içermektedir. (Kobasa, 1982 ve Kamya, 2000)



Psikolojik dayanıklılık Nedir? Psikolojik dayanıklılık için neler yapılabilir?

Stres her zaman için kötü olarak algılanmamalıdır. Önemli olan stresin türüdür. Olumlu ve baş edilebilir düzeydeki bir stres bizi güçlendirebilir ve psikolojik dayanıklılık düzeyimize de olumlu katkılarda bulunabilir.

Yaşam içinde bazen stresli, sıkıntılı, zorlayıcı olaylar yaşayabilir ya da bu olaylara sık sık tanık olabiliriz. Bu makalede, işsizlik, ekonomik kriz, ölüm, doğal afetler, boşanma gibi olayların yetişkinler üzerindeki etkilerine değineceğiz. Ayrıca, bu gibi olaylarla ya da durumlarla başa çıkabilmek ve psikolojik dayanıklılığımızı koruyabilmek ve arttırabilmek için neler yapabileceğimize yönelik çeşitli önerilerde bulunacağız.
Yaşamımızda sık sık “bugün çok stresliyim”, “canım çok sıkılıyor” ya da “artık çok bunaldım” dediğimiz durumlar olmaktadır. Bu gibi durumlarda öfke, çaresizlik, keyifsizlik, kaygı, gerginlik ve moral bozukluğu gibi birçok duygu yaşıyoruz. Özellikle stresli durumlarda bu duygularımızın yoğunluğu giderek artmaktadır. Pek çoğumuz için son zamanlarda yaşanan ekonomik belirsizlikler ve krizlerin de etkisiyle ortaya çıkan maddi zorluklar, çalışma koşullarından kaynaklı sıkıntılar, ilişki sorunları, boşanma, hastalık, taşınma ya da özellikle de çocuklarımızla veya sevdiklerimizle ilgili sorunlar bizlerde zaman zaman ciddi stres yaratabilmektedir. Uzmanlar stresi, “vücudumuzun ve beynimizin içsel ve dışsal çeşitli durumlara verdiği otomatik bir tepki” olarak tanımlamaktadırlar.

Stres her zaman için kötü olarak algılanmamalıdır. Önemli olan stresin türüdür. Olumlu ve baş edilebilir düzeydeki bir stres bizi güçlendirebilir ve psikolojik dayanıklılık düzeyimize de olumlu katkılarda bulunabilir. Ağır stres durumları ise fiziksel, duygusal ve bilişsel açıdan bize pek çok ciddi zararlar verebilmektedir.

Travma ise stresten farklı olarak yaşamımıza, vücut bütünlüğümüze, inanç sistemlerimize ve sevdiklerimize yönelik yaşanan tehdit durumu ve bunun yarattığı olumsuz etki olarak nitelendirilebilir. Stres durumlarına hazırlıklı olabiliriz ama travma hiç beklemediğimiz bir anda ve ne yaparsak yapalım hiç hazırlıklı olamayacağımız bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Travmaları toplum olarak da yaşayabiliriz, tıpkı doğal afetlerde, savaşlarda ve uzun süreli çatışmalarda olduğu gibi. Bazen de iş kaybı, taşınma, maddi zorluklar ya da hastalıklar da bir travma olarak ortaya çıkabilmektedir. Travma daha yoğun yaşanması, ani olarak ortaya çıkması ve daha ağır etkilere sahip olmasından dolayı stresten farklılaşmaktadır.

Pek çoğumuz bir diğerimizden farklı nedenlerden kaynaklanan stres ve travmalar yaşayabiliriz. Hepimizin bu olaylara verdiği tepkiler farklıdır. Kimimiz yaşanan bir kayıp sonrasında kendi içine kapanıp uzun süre yas tutarken, bazılarımız da yaşadıklarını dışarıya göstermez ve hayatını sanki hiçbir şey olmamış gibi sürdürmeye çalışır. Özellikle de ekonomik zorluklar karşısında bazıları daha öfkeli davranışlar sergilerken, bazıları da kendi içlerine kapanmakta ve üzgün bir ruh halinden uzun süre kurtulamamaktadır.

Aile içi şiddet ve stres ve travma

Aile içinde şiddet görüldüğünde (sadece fiziksel şiddet değil aynı zamanda duygusal, sözel, ekonomik ve cinsel şiddet de dahil), tüm aile bireyleri özellikle de şiddete maruz kalanlar ve çocuklar bu şiddet ortamından çok fazla etkilenmektedirler. Aile içinde yaşanan sürekli gerginlikler ve çatışmalar da aile içindeki huzursuzluğun ve olumsuz havanın artmasına yol açmaktadır.

Bütün travmalar insanlarda strese ve çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Travma ya da stres sonrasında ortaya çıkan belirtileri fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtiler olmak üzere 3 başlık altında toplayabiliriz:

Stres ve Travma sonrasında görülen belirtiler
Fiziksel belirtiler duygusal belirtiler zihinsel belirtiler
Çarpıntı huzursuzluk unutkanlık
Baş ağrısı sıkıntı dikkati toplayamama
Mide ve sindirim gerginlik zihin karışıklığı
Sorunları
Nefes darlığı mutsuzluk ilgide azalma
Ellerde titreme durgunluk zihinsel durgunluk
Aşırı, düzensiz ya da sinirlilik matematik hataları
Az uyku
Vücudun çeşitli duygusallık insanlardan kaçınma ya da uzaklaşma hissi
Yerlerinde görülen ağrılar alınganlık olumsuzluklara odaklanma eğilimi
Aşırı kaygılı ruh hali kararsızlık ve karamsarlık

Bu belirtiler görüldüğünde ve bu belirtilerin şiddetine ve süresine göre gerekirse bir psikologdan, psikolojik danışmandan, psikiyatrdan ya da bir aile hekiminden profesyonel bir destek almak gerekir. Bu gibi durumlarda sevdiğiniz ya da güvendiğiniz birileriyle konuşmak, onlarla dertleşmek de sizin olaylarla başa çıkmanızı kolaylaştırabilecektir.

Stres ve zorluklar karşısında neler yapabiliriz?

Hepimizin sıkıntılarla ve zorluklarla baş etmede kullandığı yöntemler vardır. Bazılarımız arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle dertleşmeyi seçerken, bazılarımız da spor ve egzersiz yaparak, gezerek, yürüyüşe çıkarak, televizyon izleyerek ya da uyuyarak sıkıntılarla başa çıkmaya çalışmaktadır. Özellikle neyin bizde strese yol açtığını bilmemiz gerekir. Eğer yaşadığımız stresin nedenini bilebilirsek, bununla başa çıkmak için uygun müdahaleleri daha kolay bir biçimde seçebiliriz. Bizden kaynaklanan streslerde, örneğin eşimizle, ailemizle, çocuklarımızla ya da çalışma arkadaşlarımızla yaşadığımız sorunları ancak karşılıklı konuşarak bir çözüme kavuşturabiliriz. İş kaybı, ekonomik zorluklar, ölüm, doğal afet, hastalık gibi bazı stres durumları bizden kaynaklanmadığı gibi çözümü de sadece bizim elimizde olmayabilir. Ancak yine de her iki durumda da stres ve sıkıntılarla başa çıkmak için kullanabileceğimiz pek çok yöntem bulunmaktadır.
Kendimizi kötü hissettiğimizde yapabileceklerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Öncelikle kendimize “ne hissediyorum?” sorusunu sormalıyız. Bu sorunun muhtemel yanıtları üzüntü, kırgınlık, yorgunluk, öfke, korku ve tedirginlik olacaktır. Bu soruyla yaşadığımız duyguyu fark etmeye çalışmamız uygun olacaktır.

2. Daha sonra kendimize “ne oldu da bu duyguyu hissediyorum?” sorusunu sormalıyız. Bu sorunun da muhtemel yanıtları kişiden kişiye değişmekle birlikte “biri bir şey söyledi”, “borcumu ödeyemiyorum”, “haksızlığa uğradım”, “bana verdiği sözü tutmadı” vb olacaktır. Bu soruyla da yaşadığımız duygunun nedenini anlamaya çalışırız.

3. Son olarak kendimize “bu durumda ne yapabilirim?” sorusunu sormamız gerekir. Bu soruyu sorduktan sonra “üzüntü, korku, öfke ya da tedirginliği gidermek, hafifletmek için neler yapabileceğimizi “ belirlemeye başlayabiliriz. Ayrıca “üzüntü, korku, öfke yaratan durumları tamamen ortadan kaldırmak için daha başka neler yapabileceğimizi bulmaya çalışmamız uygun olacaktır. Tüm bu sorularla bir nevi çözüm yolu geliştirmeye çalışırız.

Stres ve travmayla başa çıkmak için yapabileceklerimizin yanında bir de yapmamamız gerekenler bulunmaktadır. Bunlar stresi azaltmak yerine arttıran yöntemlerden uzak durmamız gerekir. Kahve, kola, asitli içecekler, alkol, sigara içme, uyuşturucu madde kullanma ya da aşırı yemek yeme vücutta sadece daha fazla stresin birikmesine yol açarlar.

Biraz da stres altındayken stresimizi azaltabilecek, stresle baş etmemizi kolaylaştırabilecek, öfkemizi kontrol etmemizi ve yönetmemizi kolaylaştırabilecek etkili birkaç yöntemden bahsedelim. Birkaç örnek vermek gerekirse;

1. Derin nefes almak,
2. Gevşeme egzersizleri yapmak,
3. Güzel bir olayı hatırlamak veya tatili düşünerek rahatlamaya çalışmak,
4. Duygularımızı kabul etmek,
5. Sevdiklerimize özellikle de çocuklarımıza sarılmak, onları öpmek, onlara her zamankinden daha fazla vakit ayırmak, aile olarak bir arada olmaya özen göstermek,
6. Esnek olmak,
7. Günlük olağan yaşantılarınızı olabildiğince aksatmamaya ve işleri biriktirmemeye ya da ertelememeye özen göstermek,
8. Fiziksel etkinliklerde bulunmak (spor yapmak, koşmak, yürümek, bisiklete binmek, yüzmek, pikniğe gitmek, top oynamak, ya da çocukların oyunlarına katılmak),
9. Sevdiklerimizle baş başa geçirilecek zamanlar ayarlamak,
10. Kendi kendimize hata yapmanın normal olduğu hakkını vermek,
11. Yaşadığımız stresli olayı canlandırarak, bu durumla nasıl başa çıkacağımıza ilişkin senaryolar üretmek ve mümkünse bunları bir kağıda yazmak ya da bunları güvendiğimiz biriyle paylaşmak,
12. Benzer durumda başkalarının bu durumla nasıl başa çıktıklarını öğrenmek,
13. Beslenmemize her zamankinden daha fazla özen göstermek,
14. Hobi edinmek ya da mevcut hobilerimizi sürdürmek,
15. Yaşadığımız zorlukları çocuklarımıza ya da eşimize, sevdiklerimize anlatmak, onlardan destek istemek. Bunu yaparken özellikle de çocuklara stres ve sıkıntı yaratan durumları ve bu durumla ilgili hissettiklerimizi açıklarken bazı önemli noktalara dikkat etmeliyiz. Bunun için de şunları yapabiliriz:

• Çocukların güven duygusunu sarsmamaya özen göstermeliyiz. Durumun şu anda zor olduğunu ama bunun hep böyle gitmeyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu durumun düzelmesi için de çaba sarf ettiğimizi çocuğumuza anlatmalıyız. Daha sonra çocuğumuzu dinleyerek onun da kendi düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine izin vermeliyiz. Böylece çocukların endişelerini ve korkularını anlayabilir ve onlara uygun cevaplar verebiliriz. Çocuklar bu gibi durumlarda abartılı endişe ve korkulara sahip olabilirler. Bu korkuları pekiştirmemeye özen göstermeliyiz.
• Çocukların yaşına uygun açıklamalar yapmalıyız. 6-7 yaşından küçük çocuklara daha az ayrıntı vermek ama daha büyük çocuklara daha fazla ayrıntı vermek uygun olabilir.
• Çocuğumuza açıklama yaparken eşimizle tutarlı olmaya ve birlikte açıklama yapmaya özen gösterebiliriz.
• Çocuğumuza mutlaka bu durumla ilgili onun bir suçu olmadığını söylemeliyiz.
• Son olarak çocuklarımızı çözüme ortak etmeye çalışmalıyız. Fırsat verdiğimizde bu zor durumda çocuklarımızın da yapabilecekleri şeyler olduğunu görebilir ve çocuğumuzun da kendisini ailemizin önemli bir ferdi olduğunu hissetmesine olanak sağlayabiliriz.
16. Bahsedilen stres ve sıkıntı uzadığında bir uzmandan (psikolog, psikiyatr, pedagog, psikolojik danışman) destek almak yaşadığımız sıkıntı ve stresle başa çıkmamızı kolaylaştıracaktır.
Psikolojik dayanıklılık

Başlangıçta olumsuz duygu durumları yaşamakla birlikte, kişiler bu tür stres yaratan olaylar ile hayatlarını değiştirebilen durumlara, zaman içerisinde çoğunlukla uyum sağlayabilmektedirler. Bu uyumun sağlanmasında en temel faktör, kişilerin bir takım adımlar atmasını gerekli kılan, çaba, zaman gerektiren ve devam eden bir süreç olan psikolojik dayanıklılık olgusudur. Hunter’e göre psikolojik dayanıklılık genel olarak bir başarı veya uyum sağlama sürecini ifade eder. Bu çerçevede bir travma, bir tehdit, bir trajedi veya ailesel ve ilişkisel sıkıntılar, ciddi sağlık problemleri, işyeri ve parasal sorunlar gibi önemli stres kaynaklarına karşı, psikolojik dayanıklılık kişinin uyum sağlama süreci olarak görülmektedir. Diğer açıdan psikolojik dayanıklılık, zor yaşamsal tecrübeler karşısında kişinin kendisini toparlama gücü veya değişimin ya da felâketlerin başarılı biçimde üstesinden gelme yeteneği olarak da tanımlanmaktadır.

Psikolojik dayanıklılık ilk bakışta stresin olumsuz etkilerini azaltan ve uyumluluğu destekleyen bir kişilik özelliği olarak görülmektedir. Bu açıdan bazı araştırmalar genetik özelliklere odaklanarak bazı kişilerin dayanıklı olarak doğduklarını öne sürmektedir. Fakat yapılan çalışmalar psikolojik dayanıklılığın öğrenilebilir bir kişisel özellik olduğunu da ortaya çıkarmıştır. Masten ve arkadaşlarına göre psikolojik dayanıklılık, karşı karşıya kalınan gerçekler karşısında algılanarak fark edilen, öğrenilen ve gelişimsel süreç içeren bir olgu olmaktadır.

Haase’ın belirttiği gibi psikolojik dayanıklılığın açıklanmasında rol oynayan birçok faktörden söz edilebilmesine karşın; yapılan çalışmalarda bu faktörlerin üç genel kategori altında toplanabileceği görülmektedir. Bu kategoriler;
• aile uyumu ve desteği,
• kişisel yapısal özellikler ve
• dışsal destek sistemleri (sosyal çevre, iş arkadaşları vb.) olarak sıralanabilir.
Kişisel özellikler fiziksel güçlülük, sosyal olma, zekâ, iletişim becerisi ve öz yeterlilik, yetenek gibi çeşitli kişisel özelliklerdir. Ailesel özelliklere odaklanan çalışmalar ise, en azından bir ebeveynle veya ebeveyn yerine geçen birisiyle olan ilişkilerin önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Psikolojik dayanıklılığı artıran dış destek sistemleri ise, kişilerin zorlukların üstesinden gelme çabalarına yardımcı olan arkadaşlar, öğretmenler, komşular ve diğer kişileri içerebilmektedir.

Joni S. Mantell psikolojik dayanıklılığımızı arttırabilmemiz için 5 tavsiyede bulunmaktadır. Bu tavsiyeleri şu şekilde özetlemek mümkündür:

1. Sevdiklerimizle ilişkide olmak, onlarla temas kurmak. Hiçbir şey yalnızlık hissi kadar kötü ve yıkıcı değildir. Bu histen kurtulmak için yapabileceğimiz en etkili şey bizi anlayan ve bize ilgi gösteren kişilerin desteğini ve onların varlığını hissetmek için onlara daha yakın olmaktır. Amerikan Psikologlar Derneği ve Mayo Klinik de mutlaka stres durumlarında bir şekilde sosyalleşmenin önemini vurgulamaktadır. Kendi acımızla yüz yüze kalmaktan kaçınmamız ve yaşadığımız deneyimi güvendiğimiz insanlarla paylaşmamız çok yararlı olacaktır. Ayrıca sizinle empati kurabilecek, sizi yargılamayacak ve sizi can kulağıyla dinleyebilecek biri sizi içinde bulunduğunuz sıkıntılı durumdan kurtarmaya katkı sağlayabilir.

2. Destekleyici bir gruba üye olmak ya da onların düzenleyeceği etkinliklere katılmak da bizim psikolojik dayanıklılığımıza katkıda bulunabilir. Bu gruplar doğa grupları, yürüyüş grupları ya da başka gruplar olabilir. Bir doğa yürüyüşü yapmak, ayaklarımızın toprağa basması, açık havada ciğerlerimize temiz oksijenin girmesine izin vermek son derece toparlayıcı bir etkiye sahiptir.

3. Eşimizle geçireceğimiz özel zamanlar hem yaşadığımız sıkıntıları aşmamıza yardımcı olacak hem de aramızda güçlü bir evlilik bağı oluşmasını kolaylaştıracaktır. Eğer sorun aile içindeki bir anlaşmazlık ise bu durumda bir aile terapistinden/danışmanından yardım almak da uygun bir yaklaşımdır.

4. Vücudumuza özen göstermek. Hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak kendimizi gözetmeli ve onu korumalıyız. Yeni ve eğlenceli şeyler denemek, düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve düzenli beslenmek çok yararlıdır.
5. Gülmek en iyi ilaçtır. Mümkün olduğunca gülmekten ve mizahtan yararlanmak gerekir. Gülmenin iyileştirici yanı vardır. Gülmek aynı zamanda bulaşıcıdır. Zor zamanlarda mizahtan yararlanmak, belki de düzenli olarak bir mizah dergisi okumak, komik filmler izlemek belki de en etkili yöntemlerden biridir.

6. Amaçlarımız doğrultusunda çalışmak. Her seferinde bir adım atmak, merdivenleri tek tek çıkmak, her bir merdiveni çıkmak için kendimizi motive etmek, aralarda biraz soluklanmak gerecektir. Bu şekilde planlarımıza daha rahat bir şekilde ulaşabiliriz.

7. Stres altındayken nasıl kararlar alınabileceğini öğrenmek. Belki de stres altındayken büyük kararlar almamak, kararlarımızı gözden geçirmek daha faydalı olacaktır.

Sonuç olarak; toplumumuzda bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkileyen olayların sayısı ve şiddeti gün geçtikçe artmaktadır. Bunlar yoksulluk, düşük sosyo-ekonomik statü, aile içi şiddet, çocuk ihmal ve istismar olaylarından toplumsal şiddet gibi geniş bir perspektife doğru uzanmaktadır. Ayrıca ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olması, yakın bir tarihte büyük bir deprem yaşaması, terör gibi olayların içinde yer alması nedeniyle yaşanılan ruhsal travma kaynaklarının sayısı da çoğalmıştır. Bu nedenle ülkemizin sosyo coğrafik yapısı da göz önüne alındığında bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin yüksek olması önemlidir. Hepimizin karşılaştığımız sorunlar karşısında etkili bir biçimde mücadele edebilmesi ve bu sorunlar karşısında kendi ruh sağlığımızı koruyabilmemiz için öncelikle sağlam bir psikolojiye sahip olmamız, daha sonra da çevremizdeki bireylerin psikolojik dayanıklılıklarına katkıda bulunmamız gerekmektedir.


247 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 22/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar - 13/08/2022
İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçl
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Bazı İnsanlar Neden Hayattan Asla Memnun Olamazlar ? - 19/07/2022
Bazı insanların hayattan neden memnun olmadığına dair şaşırtıcı psikolojik araştırmalar ve bilimsel sonuçlar var… Bu çok iyi bir haber!
Uluslararası Çalışmalar Yapmış, Psikoloji ile doğrudan ilgilenmeyen kişilerin bile tanıdığı dünyaca - 14/07/2022
Amerika’ lı bir psikolog olan Goleman aynı zamanda 12 yıldır New York Times’a davranış ve bilim konuları üzerine yazılar yazmaktadır. Psikoloji, eğitim, bilim, ekolojik kriz ve liderlik üzerine yazılmış 10 adet kitabı bulunmaktadır. Özellikle ‘duygu
Sosyal Medya Kullanımı İlişki Sorunlarına Sebep Oluyor mu ? - 25/06/2022
Hızla teknoloji çağına ayak uydurduğumuz bugünlerde hayatımızın her alanında yer alan akıllı telefonlarımız, bilgisayar ve tabletlerimiz sayesinde bütün dünyaya artık bir tık kadar yakınız. Hal böyle olunca günümüzün ciddi bir oranını da bu teknoloj
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam88
Toplam Ziyaret208697
Köşe Yazıları Köşe Yazarları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 546 9324624
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Klinik Psikolog Gülten DEMİRDÖVEN
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

sevdadiyarı şiirterapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

sinem sayışman05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Olmanın Orijinal Otantikliği: Özbenlik, Özgüven ve Özfarkındalık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam Koçu Aile Koçu istanbul Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÜLTEN DEMİRDÖVEN

35 Yıllık Tecrübeden Faydalanın Randevu Telefonlarımız: 0216-3476003 ve 0533-3738123

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

Bağımlılık deyince sigara,internet,alkol ve madde bağımlılığı aklıma geliyor. Gelişen

teknoloji ile hayatımıza bir çok yönden kolaylaştırma gelirken diğer yandan yeni riskler

 zararlarıda gelmiştir. Teknoloji çağında internet,sosyal medya araçları,bilgisayar,cep telefonu

 gibi yeni gelişmeler vazgeçilmez hale gelmiştir. Her yaşya görülen bu bağımlılık özellikle

12-18 yaş grubu açısından büyük önem taşır. Bu dönemde bireylerin ailelerinden uzaklaşıp

daha çok arkadaş gibi çevreye yönelmesi bağımlılığı tetiklemektedir. İletişimi artırmak,bilgi

paylaşımını kolaylaştırmak gibi yararları olmasının yanında işyeri ve okul performansının

düşmesi,uyku bozukluğu,internetin olmadığı hayatın getirdiği sıkıcı hayat düşüncesiyle

oluşan insanlarda fiziksel anlamda uzaklaşma görülmektedir. Özellikle okul çağında sık 

görüldüğü için öğrencilerin oldukça ruhsal ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü

yönde etkileyerek akademik başarılarını da düşüne  aşırı internet/bilgisayar kullanımı bireyin

hem akademik hem de kişisel gelişimini negatif yönde etkilemektedir.

Ülkemizde bireyler eğlenmek,duygusal gereksinimlerini gidermek,sorunlarından

uzaklaşmak,heyecan aramak,gruba dahil olmak için madde/sigara kullanmayı denerler.

Bağımlılıkta Bazı Belirtiler:

  • İstenen keyfin alınabilmesi için internet kullanım süresinin artması
  • Bunaltı
  • İnternette neler olduğu hakkında takıntılı düşünceler
  • İnternet kullanımını bırakmak isteme fakat boşa giden çabaların eşlik etmesi
  • İnternet kullanımı ile boş zamanları değerlendirememe
  • İnternet kullanımı ile randevulara geç kalma

Bağımlılığa Neden Olan Bazı Etmenler:

  • Alkolizm,sigara bağımlılığı aileden model alınarak başlamaktadır 
  • Aile içi sorunlar-çatışmalar bireyi bağımlılığa sürüklemektedir. 
  • Ailenin çocuğa karşı aşırı katı tutumu,evlilik çatışmaları,boşanmış aileler
  • Göç etmek pek çok sorunu beraberinde getirdiği gibi bağımlılığa da neden olmaktadır. 

ÇOCUKLARIMIZI BAĞIMLILIKTAN KORUMALIYIZ AMA NASIL?

Tedaviyi özellikle çocuğun istemesi, tedavi süresince anne ve babanın da katılması gerekiyor.

 Tedavi kişinin maddeyi bırakmasını,sosyal hayata geri dönmesini,kendini keşfetmesini

sağlar. Kişinin psikoloğu ile işbirliği yapması da tedaviyi hızlandırmakta ve başarı oranını

arttırmaktadır. Çocuğun hayatını organize etmek gerekir.Kişinin sorumluluğu üstlenmesini

sağlamak,seçenekleri daraltmak bağımlı kişinin tedaviye gitmesini sağlar.

Bağımlılıkta Yapılması Önerilenler:

  • İnternet kullanımını zıt saatlere kaydırmak
  • Dış durdurucular kullanmak
  • Hedefler belirlemek
  • Boş zaman etkinliği koyma
  • Aile terapisi
  • Çocuğun olumsuz duygularını dışa vurmasına teşvik etmek
  • Ailelerin daha çok çocukla zaman geçirmesi
  • Bilgi için arayınız: 0544-724 3650

 

 

Çocuk Ergen ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Çocuk Ergen Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Hava Durumu
Saat